Renginiai apie saugų, pagarbų ir atsakingą elgesį internete

Mažeikių r. Ukrinų biblioteka ir šiais metais prisijungė prie iniciatyvos padėti savo bendruomenės gyventojams jaustis saugesniems internetinėje erdvėje, kasdienes bibliotekos veiklas paįvairinti renginiais, kurie atkreiptų tiek jaunų, tiek suaugusių žmonių dėmesį į aktualią saugumo internete temą.

Vasario 7 d. jau 14-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių minima Saugesnio interneto diena, skirta skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Šių metų dienos šūkis – skatinkime pokyčius: vienykimės dėl geresnio interneto! Saugesnio interneto savaitės metu (vasario 6–12 dienomis) bibliotekos lankytojams buvo rekomenduojami įvairūs leidiniai ir internetinės nuorodos apie draugišką internetą, vyko popietės, kuriose kalbėta apie saugų bendravimą ir naršymą internete.

Vasario 8 d. Ukrinų pagrindinėje mokykloje vyko popietė mokiniams „Saugus ir draugiškas internete“. Renginio pradžioje bibliotekininkė priminė, kad ši savaitė skirta atkreipti visuomenės dėmesį į saugesnio interneto programą, kurios tikslas – skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis technologijomis, apsaugoti juos nuo neteisėto ir žalingo interneto turinio.

Bibliotekininkė mokiniams stengėsi įrodyti, kad internetas nėra tik internetiniai žaidimai, socialiniai tinklai, kad tai yra neišsenkantis žinių šaltinis, kuris gali būti labai naudingas mokantis ar kuriant įvairius dalykus. Mokiniai žiūrėjo e-pamoką, kurią vedė „Augu internete“ iniciatyvos mokytojas, „Telia“ B2B treneris Rimvydas Jurkuvėnas. Tiesioginės interaktyvios vaizdo pamokos metu jis kalbėjo apie įrenginių saugumą ir pagarbų bei atsakingą elgesį internete: kaip atpažinti virusu užkrėstą el. laišką arba SMS, kuo gresia prisijungimas prie nesaugaus „Wi-Fi“ tinklo, į ką atkreipti dėmesį siunčiantis programėles, kokios informacijos apie save geriau neviešinti, ką daryti, jei tapai elektroninių patyčių auka. Priminta, kad virtualių patyčių problema kasmet tampa vis aktualesnė, nes tarp bendraamžių pasitaikantis žeminantis elgesys jau persikėlė ir į socialinius tinklus. Popietės pabaigoje bibliotekininkė uždavė klausimus saugesnio interneto tema, o teisingai atsakiusiems padovanojo knygos skirtuką.

Popietė suaugusiems „Mūsų vaikai internete“ vyko vasario 10 d. Susirinkusioms mamoms su vaikais bibliotekininkė papasakojo, ką jos turi žinoti, kad jų vaikas atsakingai ir saugiai naršytų internete ir ne tik prie kompiuterio, bet ir telefone. Labai svarbu vaikams paaiškinti, kad internete viešintų kuo mažiau asmeninės informacijos, gerai pagalvotų apie nuotraukas, skelbiamas socialiniame tinkle. Rekomenduota stebėti, kokio turinio žaidimus internete žaidžia vaikai, kalbėti su jais apie žalingą turinį, patyčias. Popietės pabaigoje dalyviams priminta, kaip patiems saugotis ir „neužkibti“ ant elektroninių sukčių, neatidarinėti nežinomų siuntėjų laiškų, saugiai apsipirkti internetinėse parduotuvėse.

Valda MURAVJOVIENĖ

Ukrinų filialo vyresnioji bibliotekininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode